Brenizer módszer tesztelése

Sokan szeretjük a kis mélységgel rendelkező képeket. Személy szerint nagy kedvelője vagyok, ezért biztosan valamilyen nagy fényerejű objektív van a gépemen, amikor csak tehetem. Sajnos van egy látványvilág amit nem lehet megoldani így, az pedig a nagy látószögű objektíves képek. Bár vannak például 24mmt/f1.4-es lencsék, de fizikai okok miatt ott egy kb 2.5-3m-ről készített kép esetén 1-1.5m-es élességi tartományunk lesz, ami nem nevezhető kevésnek, sőt… 5m távolról fotózva már több mint 4 méter éles területünk van egy full frame-es gép esetén.
Ennek a problémának a kiküszöbélésére Ryan Brenizer esküvő fotográfus  kitalálta a Brenizer Method-ot magyarosabban Brenizer módszert. Fotózzuk meg kis-közép teleobjektívvel, tág rekeszen a témánkat panorámának, és így megkapjuk azt a látványvilágot, amiről eddig csak álmodtunk.
Akinek eddig nem teljesen egyértelmű a dolog, lassan ki fog kristályosodni 😉
Amire szükségünk lesz:
 • minimum APS-C, de jobb a Full Frame fényképezőgép
 • minimum 70mm-es nagy fényerejű objektív (f1.0, f1.2, f1.4, f1.8, f2)
 • nagy memóriakártya
 • RAW feldolgozó
 • panorámakészítő program
 • kitartó és türelmes modell
 • állvány (?)
Tesztem folyamán egyik kedves modellem, Laurát kértem meg, hogy segédkezzen ezen a nem túl hétköznapi fotósorozaton. Helyszínnek egyszerűség véget a Margit-szigetre esett a választás, gondolva arra, hogy bár nyár révén sokan vannak, de mindig van elhagyott hely és biztos lesz megfelelő számunkra.
A fotózás menete:
A technikai beállításokról a következőket érdemes figyelembe venni. A lehető legtágabb rekesszel dolgozzunk. Személy szerint 85mm/f2-n illetve 200mm/f2.8-3.2-n dolgoztam. Fontos, hogy Manuális beállítással dolgozzunk, így elérve, hogy ne legyen másfajta érzékenység, vagy záridő 1-1 képkockánál. Ezen kívül fontos, hogy a fókusz a modellre állítás után legyen manuálisra kapcsolva, hogy csak az adott síkban legyen élességünk amit szeretnénk.
Hivatalosan javasolt bejárási útvonal.

Hivatalosan javasolt bejárási útvonal.

Első dolog amire személy szerint kíváncsi voltam a technikán kívül, állvány nélkül mennyire lehet könnyedén dolgozni? Az első teszt sorozatot elkészítve gyorsan rá kellett jönnöm, hogy állvány nélkül a megadott útvonal egyáltalán nem átlátható számomra. Így bár nem egy féle megoldást választottam, de a következő kettő jól bevált módszer volt:
 • Horizontálisan megfotóztam a modellt, majd ugyan ilyen irányú mozgással a két oldalát.
 • Vízszintes mozgással végigpásztáztam a teljes területet. Ez esetben a modellnek jobban ki kellett tartania a pózt. Amikor természetesen mikor az arcon túl voltam már pisloghatott 🙂
A nap folyamán összesen 5 témát készítettünk el, ezzel is összesen 498 fotót lőve.
Feldolgozás:
A feldolgozás első folyamata valamilyen RAW feldolgozóval egységesen a színek, fények, kontraszt, stb… beállítása. Nálam voltak fehéregyensúlybeli gondok (valószínűleg automatán maradt), így ott is fontos volt fix értéket megadni mindnek.

Screen Shot 2015-08-15 at 9.40.23

Miután elkészültek a RAW-ok, a képeket 16 bites TIF-be exportáltam a legjobb képminőség érdekében.

Screen Shot 2015-08-15 at 9.40.26

Screen Shot 2015-08-15 at 9.40.41

Rengeteg helyre lesz szükségünk. Egy RAW fájl ~25 MB, egy TIF ~127MB, így képenként legalább 150MB-al számolni kell egy 21MP-e fényképező esetén.

 

Screen Shot 2015-08-15 at 9.41.31

Export során komoly erőforrásokat is használhat a gépünk. (Lassulás előfordulhat)

Miután elkészült az első adag képem, lelkesen engedtem rá a panorámakészítő programomat.
Ez nem nyert!!!

Ez nem nyert!!!

Jól látható,hogy ez a kép bizony nem úgy sikerült, ahogy mi azt terveztük. Legbelül sejtettem is, mert ahogy feljebb említettem, a leírt mozgás annyira nem vált be számomra, hogy kihagyás is keletkezett, így két fő nagy részre bomlott a képünk, plusz egy kis hulladékra.
Semmi gond, az előbb leírt folyamatokat eljátszottam a kettes számú projekttel, aminél már sokkal szebb eredmény született.
Nyers panorámánk, torzan és vágatlanul.

Nyers panorámánk, torzan és vágatlanul.

 

Paraméterezés és megvágás után, máris egy remek kép fogadott.

Paraméterezés és megvágás után, máris egy remek kép fogadott.

Mentés:
A mentés folyamán én mindig 16 bites TIF-et választottam LZW veszteségmentes tömörítéssel, így elérve a legjobb minőséget. A folyamat nem lesz gyors. Ezekről a képekről amit illik még tudni, hogy ~230-470MP-esek lettek, így órási nagyításra is alkalmasak, de emiatt a feldolgozásuk sem egyszerű. Esetemben a 4 kép valamivel több mint 11GB-os lett tömörítés mellett.
Összerakási buktatók:
Lábnál fura homály van!

Lábnál fura homály van!

Egyetlen jelenséggel találkoztam az összerakás folyamán, amit könnyedén tudtam kiküszöbölni. Néha olyan képek kerültek be 1-1 helyre, amiknek semmi keresnivalójuk ott. Az általam használt programban könnyedén megjeleníthetem a felhasznált képeket, és 1 pipa levételével már le is kerül a képemről.
Screen Shot 2015-08-15 at 11.58.55

Kijelölt kép ellenőrzése.

Konklúzió:
 • Remek új lehetőség a portfólióba, akár esküvőn is.
 • Mindenképp szükséges állvány. (kéz remegés, könnyebben bepozicionálni a gépet)
 • Plusz egy kártya legyen a fotózáson, amire csak ez készül, mert gyorsan fogy a hely.
 • Számítógépünkön is legyen plusz szabad hely, és megfelelő memória és processzor erőforrás.
 • Plusz effekt: Enyhe makett hatás.
Érdekesség:
Brett Maxwell és még sokan mások létrehoztam egy Brenizer Módszer Kalkulátort. Itt pár paramétert megadva könnyedén kiszámolhatjuk, hogy milyen “objektívvel” készült képnek felel meg a munkánk.
Katt a képre nagyobb lesz!