Caffenol, avagy kávés nagyítás (és negatív hívás) második felvonása…

 

5 hónapja már hogy először kávéhoz nyúltam negatívhívás és papírnagyítás miatt.

(Első felvonás)

Negatívval kapcsolatban nagyon jó tapasztalataim vannak, remek hívásokat lehet vele eszközölni, bár picit szemcsésebb, de ez egyáltalán nem zavaró. Utóbbi két fotózásból mutatnék 1-2 scannelt képet ami ezt be is bizonyítja:
Scan-150110-004
Forte 400, ’86ban lejárt, ISO100nak fotózva, 12 perces hívás.


Scan-150111-001

Shanghai GP3, 12 perces hívás


Scan-150111-0003

Shanghai GP3, 12 perces hívás

 

Ezek után jött a következő gondolat, próbálkozzunk újra papírral. Laci barátommal össze is ültünk, hogy felfedezzük mikre is képes papír ügyben ez a sötét, szagos folyadék. A kísérlet bár időben sokáig tartott, sok kép így se készült, hiszen mint szokás, a jó társaságban repül az idő, hát ez nállunk se volt másképp…
Még Lacit vártam, én elvégeztem az előkészületeket: 

Untitled

Első teszt negatív nem volt más, mint a fenti Forte 400-as kép. “Ugye milyen szép lenne ezt kicsit szépiás papíron viszont látni?” Jött is a gondolatom elsőnek… 
_DSF0037
10-70s… Na ez így most mi?
Első számú kísérlet teljes kudarc… Múltkori tapasztalatok alapján emlékeztem hogy hard (kontrasztos) papír azért nem rossz ha van a háznál, és mivel ez Foma papír volt amit ritkán használok és mindig elfelejtem melyik jelölés takarja ezt, így gondoltam “ez biztos normal, vagy soft, hozom a jól bevált fortét”
_DSF0038

Forte sárga dobozos HARD

 

Nem kis meglepetésemre ez volt a legjobb minőség amit kitudtunk csikarni a képből. Újabb gondolat az extra hard papír amivel 1 gond van, hogy ilyen nincs a háznál… “De mi van ha a hívó rossz?” Ezt az elvet követve egy ismerős képpel folytattuk a kísérletet, és lett is eredmény:
_DSF0040
Nincs meglepetés a kép szuper lett, és így a hívó állapotát is megfejtettük “…ez bizony működik…”
Észrevétel 1:
Első tapasztalatunk ezen a napon a negatív milyensége!!! Nagyon fontos hogy egy szép kontrasztos negatívval vágjunk bele ebbe a feladatba.

_MG_1425

 

Akkor hát válasszunk valami olyat ami kontrasztos, és jól mutatna kávés hívással.

Untitled2

A teszt hívás sikeresen lezajlott, és örömmel láttuk hogy működik. Hívási időnek a legfelső azaz 40 másodpercnél maradtunk, így készült el a kész kép:_MG_1427

 

Észrevétel 2:
A második tapasztalat nem direkt teszt volt, mint inkább így hozta a sors. A teszt hívás után tartottunk egy némileg hosszú (3 órás) szünetet, majd visszatérve a hívóhoz azt tapasztaltuk, hogy az ereje 90%ban eltűnt. Ami abban nyilvánult meg, hogy nagyon hosszú percek után is, csak minimális árnyalat volt a papíron. Hogy a papírt ne dobjam már ki, inkább gyorsan bekevertem fél literre való kávét, beleöntöttem, jól meg kevertem, és nem meglepő módon meg is jelent a képem. (lásd felső kép)