Vazelin, avagy mire jó a fotósok világában?

Igen, a cím érdekesen hangzik, de rájöhetünk nagyon hamar, hogy ez egy hasznos találmány. 
Jung Zseni fotográfustól hallottam először erről a jelenségről, az akt képei kapcsán. A Fotós workshop szervezésében vettem részt egy előadásán, ahol ámulva néztük a rengeteg szebbnél szebb álomszerű kéket.
 A “titok” hamar nem lett az, jött is a kérdés: “Hogyan készültek filmes világban ezek a képek?” melyre a válasza a “Vazelines üveglap” volt.
 A technika nem szól másról, mint fogjunk 1 üveglapot, amit bevazelinezünk. Akár az egész felületet akár bizonyos részeit. 
 Észrevételek:
– Az első és legszembetűnőbb jelenség, hogy “Hajjaj, melyik felét is kentem be?” Na igen, nem érdemes a kent felével a gép irányába menni, így gyorsan megjelöltem az üveglapot hogy melyik a kent verzió. Erre 1 csepp körömlakkot használtam, aminek az előnye hogy domború így könnyen érezhető, és nem kell félhomályban saccolni hogy most csak átlátszik az X vagy amúgy jó oldalt nézünk-e.
– Második (Első?) és “legszembetűnőbb jelenség” így van… akár az első is lehetne. NAGYON NEHÉZ bánni vele. Alapvetően a legyen az arc éles és amúgy máshol valami effekt elvet követtem így megtalálni a megfelelő üres lyukméretet nem egyszerű.
 – Üres terület mérete: Nagyon nem mindegy, amire először nem is gondol az ember, az a gyújtótávolság és ebből adódó látószög. a 85mm-es látószöggel tökéletesen sikerült mondhatni elsőre elérni amit szerettem volna, de nagyobb telénél szinte lehetetlenség megfelelő méretet csinálni.
“Miért nem UV szűrő miért üveglap?” kaptam meg egyik kedves ismerősömtől a kérdést. A válasz egyszerű, ami gyakorlatban hamar kiderül. Az UV szűrő fixen van, és nem elmozdítható, így vagy jól sikerül elsőre vagy törülhetjük le, és lehet újrakenni. Az üveglap pl egy 10×15-ös kerethez tartózó már elég nagy h adjon mozgásteret, attól függően hol a téma, odamozgatom. 
Tisztítás: Részemről ablakpucolót és papírtörlőt használtam, és ezek után kentem újra.
Mai világban semmi se olcsó, hát ez AZ! 200 forint se volt 1 adag, amiből meg se látszik, hogy használva volt. 
 A képeket megnézve jól láthatja mindenki, hogy sok különböző hatású kép készíthető vele, a lágy reggeli álmodozóstól az egész extrémig bármire.
Most pedig jöjjenek a képek. Van még mit tanulni, de mindenképp szeretném akttal is kipróbálni, és még jobban kiismerni ezt a technikát.  (Modell: Reni)

_MG_1068-Edit

_MG_1079

_MG_1089

_MG_1140

_MG_1152